Aşık Paşa Türbesi

Tarihi Yapı H 733 / M 1332 yılında inşa edilmiştir.

Banisi: Alâeddin Eretna Bey zamanında Âşık Paşa’nın kardeşinin oğlu Ali Şah

tarafından yaptırılmıştır

Mimarı: Bilinmemekte

Yeri: Kırşehir  il  merkezi,  Âşık  Paşa  Mahallesi’nde,    Ankara-Kayseri Caddesinin kuzeyinde bulunan Âşık Paşa mezarlığının içerisinde, eğimli bir arazi üzerinde yer almaktadır

 Plan ve Özellikler: Yapı kuzey-güney doğrultusunda dıştan 10.10 x 7.56 m  ölçülerinde  dikdörtgen  bir  alana  oturmaktadır.  İki  mekanlı  olarak  düzenlenen yapının kuzeyinde doğu-batı doğrultusunda üstü beşik tonozla örtülü  dikdörtgen    bir  giriş  mekanı  bulunmaktadır.  Yapının  güneyinde  ise yaklaşık 5.63 x 5.41 m ölçülerinde kare planlı, sekizgen kubbe ile örtülü türbe yer alır. Yapıda  düzgün  kesme  taş,  moloz  taş  ve  mermer malzeme  kullanılmıştır.  Kubbe  mermerden  yapılmış  olup  bindirme tekniği  ile yapılmıştır.

Aşık Paşa

Aşık Paşa, 1272 yılında Kırşehir’de dünyaya gelmiştir. Babası Muhlis Paşa, dedesi Baba İlyas'tır. Şeyh İlyas da olarak da bilinen bu kişi Horasan'dan Anadolu'ya göç etmiş önemli bir mutasavvıf ve din adamıdır.Dedesinin öğrencilerinden Şeyh Osman'a mürit olmuş ve onun kızıyla da evlenerek bir akrabalık tesis etmiştir.

Âşık Paşa, Selçuklu devlet idaresinin zayıfladığı, Moğol zulmünün arttığı ve birtakım çekişmelerin yaşandığı bir zamanda doğmuştur ve eserini bütün bu olumsuzluklar içinde vermiştir  iyi bir eğitim aldığı bilinmektedir. Arapça, Farsça, Ermenice ve İbrânice bilmektedir. Kendisinin ifadesiyle onu yetiştiren Hz. Hızır'dır. Ledunnî (Allah sırlarının ilmi) ilmini de Hızır'dan öğrenmiştir.. Onun hakkında sahip olduğumuz bilgiler, eserinden ve oğlu Elvan Çelebi'nin ‘Menâkıbü'l Kudsiyye' isimli eserinden öğrendiklerimizden ibarettir. Âşık Paşa'nın Hacı Bektaşî Velî ile görüştüğü hatta ona bağlandığı rivayetler arasındadır.
Âşık Paşa, beş sultanın(3 Selçuklu 2 Osmanlı) saltanatını görmüş  1322’de Kırşehir'de vefat etmiştir. Kırşehir'de kendi adıyla anılan türbesinde ailesiyle birlikte gömülüdür. Türbesindeki kitabeye göre eşinin adı Hacı Sultan, oğullarının isimleri Elvan Çelebi, Selman(Süleyman), Kızılcan, Hasancan, kızının ismi ise Melek'tir. Türbesinin yerini kendi vasiyet etmiştir.Âşık Paşa, önemini Türk diline gösterdiği hassasiyet ve Osmanlı Devleti'nin bir ideologu olmaktan alır. O, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda fikrî bakımdan önemli görevler yerine getirmiştir.En önemli eseri Garipnâme’dir. Bu eser Anadolu'daki tasavvuf anlayışı açısından büyük önem taşır. Ana konusu tasavvuf ve dîndir. Dînî öğütler içeren eser sadece Türkçe açısından değil dönemin dînî anlayışının anlaşılması açısından da önemlidir.