Ahievran Camii ve Türbesi (Ahievran Külliyesi)
Yapının Yeri: Kırşehir il merkezinde, Kale Höyüğün kuzeyinde, kendi adıyla anılan Ahi Evran Mahallesi’nde yer almaktadır.
Tarihlendirme: Yapıya ait iki kitabe mevcut olup, kitabelerden birisi 1450-51 tarihlidir. İkinci kitabede ise 1481-82 tarihinde inşa edildiği belirtilmektedir.
Mimarı: Yapının mimarı bilinmemektedir.
Planı ve Mimari Özellikleri: Yapı ters T planlı olup zaviyenin birinci kısmını, batı yönünde ana giriş kapısından geçilerek ulaşılan ortada kubbeli bir bölüm, bu bölümün güneyinde beşik tonozla örtülü mescit bölümü, kuzeyinde ise dikdörtgen planlı üzeri beşik tonozla örtülü divanhane bölümü tamamlamaktadır. İkinci kısmını ise; bitişik olarak doğu yönünde inşaa edilmiş olan orta sofa, kuzeyinde, kare planlı, sekizgen kasnak üzerine oturan, içten kubbe, dıştan piramidal külahla örtülü Ahi Evran'ın Türbesi, orta sofanın doğusunda sandukaların bulunduğu bir eyvan ve orta sofanın güneyinde günümüzde mescit olarak da kullanılan bir hücre oluşturmaktadır. Yapıda toplam yedi mekan bulunmaktadır
Ahi Evran Camisi’nin günümüze ulaşan haline Kırşehir Belediyesi önderliğinde başlatılan Ahi Evran Meydanı ve Kentsel Dönüşüm Projesi uygulaması sonucu ulaştığını söylemek mümkündür. Bu projenin uygulanması ile yapıya külliye formu ve niteliği kazandırılmıştır. Gerçekleştirilen uygulama kapsamında yapının çevresi ,yapının giriş kısmında şekillenen meydan farklı işlevli yapı grupları ile çevrelenerek halk arasında da külliye olarak adlandırılmaya başlamıştır. Sosyal ve kültürel işlevler ile kullanılması amaçlanan bu yapı gruplarının tasarlanan çevre düzeni projesi 4 etapta planlanan ve meydanın etrafında şekillenen külliye birimlerinin geleneksel el sanatlarına yönelik kurs birimleri olarak kullanılmasının önü açılmıştır. Zanaatkârlar Çarşısı, Ahi Kütüphanesi, Ahilik ve Astronomi Müzesi, Arasta, Ahilik Haftası Kutlamaları Meydanı ve Ahilik Araştırma Merkezi gibi birçok işlevin birlikte yer aldığı proje Kentpark ile oldukça yakın konumda ve sıklıkla kullanılan alanda yer almaktadır
Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Ahilik Haftası Kutlamalarında, yapının çevresinde açık alan ve Ahi Evran Camisi aktif olarak kullanılmaktadır. Türbe ziyareti ile başlayan bu kutlamalarda sergi, panel, gösteri, konser gibi bir çok aktivite gerçekleştirilmektedir. Kentin kültürel miras değeri olan Ahilik Haftası Kutlamalarının yapı ve çevresi ile kurduğu ilişkinin Kırşehir Halkının kültürel değerleri tanıması ve sahiplenmesinin yanı sıra yapı ile kurduğu anlam ve bağın kuvvetlenmesine katkı sağladığı düşünülmektedir.