BAŞKANIMIZ EKİCİOĞLU, SEYFE GÖLÜ KUŞ CENNETİ’NDE ULUSAL BASINA AÇIKLAMA YAPTI

     Belediye Başkanımız Selahattin Ekicioğlu, Seyfe Gölü de dahil birçok alanı olumsuz yönde etkileyecek olan Altın arama çalışmalarına karşı farkındalık yaratmak için, Balkan Şampiyonası’na hazırlanan Ampute Futbol A Millî Takımı ile Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı’nda buluştu ve ulusal medya ve ajans temsilcilerinin de katılımıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

     9 Ekim 2024 Çarşamba günü sabah saatlerinde Kırşehir'i Koruma Platformu Başkanı Mustafa Düger, Ampute Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü İsmail Temiz, Ampute Futbol A Millî Takımı Halil İbrahim Esen, Kaleci antrenörü ve emekli jeofizik mühendisi İlhan Elmalı ve takım oyuncularının da bulunduğu farkındalık çalışmasını takip eden ulusal medya temsilcilerine bir açıklamada bulunan Belediye Başkanımız Selahattin Ekicioğlu, şunları ifade etti:

     “Şu an RAMSAR Sözleşmesi başta olmak üzere "3 ve üzeri koruma sınıfına" sahip Seyfe Gölü Kuş Cenneti Koruma Alanı üzerindeyiz. Seyfe Gölü Kuş Cenneti, dünyanın önemli kuş göç yolları üzerinde yer alıyor. Görüldüğü üzere iklim değişikliğinden kaynaklı sular da çekilmiş durumda. Bulunduğumuz alanın hemen yanında Malya Ovası bulunuyor. Karşı Kervansaray Dağı bölgesinde de tarım ve hayvancılık faaliyetleri sürdürülüyor.

     Kırşehir’in doğusundan Kuzeye doğru kuş uçumu 8 km bir mesafede, maden arama çalışmaları yürütülüyor; su havzasına ise 4 km. bir mesafe var. Madenlerin ülke ekonomisine katkı sağlayacağını düşünenlerin aksine, arama şirketlerinin beyanına esas olarak %2 yapıldığını hatırlatmakta fayda var. Bu dağlarda, bölgede altın çıkartmak aynı zamanda ilimiz Kırşehir’in de ölüm fermanını ilan etmek olacaktır. Seyfe ve Kızılırmak havzası tehdit altındadır. Saatte 180 ton su kullanarak altın çıkarma faaliyetinde bulunmak ise Seyfe’nin tamamen yok olması ve tarım ve hayvancılığın bitmesi demek olacaktır.

     Altın çıkarılsın tabii ve katkı sunacaksa ülke ekonomisine de katkı sunsun ama bu noktada söz konusu altının nasıl çıkarılacağı önem arz etmektedir.

     Yanında bulunduğumuz Malya Ovası’nda Ahi Evran-ı Veli’nin Moğollara karşı savaşta can verdiğini unutmamamız gerekir. Ülkenin kaynakları doğru üretilmeli ve doğru kullanılmalıdır, bu bizim gelecek kuşaklara olan borcumuzdur aynı zamanda.

     Boğazda yalılarda oturanların Anadolu’nun değerlerini talan etmesine karşı Kırşehir Belediyesi, Kırşehir’i Koruma Platformu, Kırşehir Kent Konseyi, sivil toplum örgütleri ve tüm halkımızla birlikte karşı çıkmaya devam edeceğiz.

    Burada söz konusu olan çalışmalar topluma değer katmaz. Bergama’da halkın verdiği mücadeleyi de unutmamamız gerekir. Bizler, ülkemizin talan edilmesine karşıyız. Tarım ve hayvancılığın bitirilmesine karşı durmamız gerekir. Türkiye’nin et ihtiyacının büyük bir bölümünün buradan karşılandığını unutmayalım.

     Biz, Kırşehir Belediyesi olarak bedeli ne olursa olsun mücadele edecek ve torunlarımıza onurlu bir miras bırakacağız.

     Görüldüğü üzere iklim değişikliği ile birlikte yeraltı suları çekiliyor. Su, yaşamsal ve stratejik bir ihtiyaçtır. Kimyasallarla Kılıçözü Deresi, Kızılırmak deltasında büyük bir tehlike yaratılacaktır. Bunun sonucunda sadece Kırşehir değil, Ankara ve Kırıkkale gibi illerimiz de etkilenecektir. Bu konuda Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Kırıkkale Belediyesi ile de temas halindeyiz.

     Şu an bu bölgede 4 firma arama çalışması yapıyor ve toz pembe tablolar çiziyor. Ama unutulmasın ki tarih onları “talan” ile bizleri de “mücadelemiz” ile anacak. İktidara yakınlığı ile bilinen firmaların bu bölgede arama yapması da dikkate alınması gereken bir durumdur diye düşünüyorum.