Belediye Başkanımız Selahattin Ekicioğlu, milletvekilimiz Metin İlhan ile birlikte, 28 Eylül 2024 Cumartesi günü Cacabey Meydanı’nda gerçekleştirilen Ahilik Haftası Resmî Programına katıldı.
Programda bir konuşma gerçekleştiren Başkanımız Ekicioğlu, şunları ifade etti:
“Ahi Evran-ı Veli'nin kurduğu teşkilat Anadolu'dan Balkanlara, Asya'dan Afrika'ya, Dünyanın birçok yerinde örgütlenen bugünkü çağdaş anlamıyla Ticaretin, Sanayinin ve Sendikaların da temel ve evrensel prensiplerini oluşturmaktadır.
Ahilik Felsefesinin Anadolu’nun ortasında birçok medeniyete beşiklik yapmış olan Kırşehir’imizin tarihsel ve kültürel olarak ne kadar önemli bir yeri olduğunun altını bir kez daha kalın çizgilerle çizmemiz gerekir.
Bu noktada Ahiliği ve Ahilik Felsefesini ve dolayısıyla da Kırşehir’imizi hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtma noktasında büyük fırsat yakalamış durumdayız.
Bilindiği üzere UNESCO 1972 yılındaki konferansında UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi kabul etmiş ve Türkiye de 1983 yılında bu sözleşmeye resmen taraf olmuştu. Kültür miraslarımızın Dünya Kültür Mirasları arasında yer alması hepimiz için çok önem arz ediyor.
Ahilik Felsefesi, kültürü ve değerlerinin UNESCO'nun dünya miras alanlarını seçmede kullandığı ölçü olan “üstün evrensel değer" e sahip olduğu kuşku götürmez bir gerçektir. Dünya Kültür Mirası Kriterleri içinde bulunması gereken Ahilik geleneği öncelikle “insani değerlerin gelişimi” maddesinde ifade edilen tüm kriterleri içerisinde taşımaktadır.
Ahilik Teşkilatı sadece bunlarla da sınırlı olmayıp, Anadolu’nun bizlere yurt olarak bırakılmasında öncü rol oynayan Anadolu’muzda yine ilk kadın örgütlenmesi olan Bacıyan-ı Rum; Hacıbektaş’ta Kadıncık Ana gibi kadın örgütlenmeleriyle de Moğollara karşı savaşta çok önemli görevler üstlenmişlerdir. Ahi Evran-ı Veli, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Fatma Bacılar, Kadıncık Analar, Âşık Paşa, Ahmedi Gülşehri, Kaya Şeyhi gibi Erenlerin bizlere bırakmış oldukları felsefe ve kültürü gelecek kuşaklarımıza aktarmak hepimizin görevidir.
Ahilik Kültürü ve geleneği yüzyıllardan beri süregelen çok önemli bir esnaf ve dayanışma geleneğidir. Tüketim kültürünün, böylesi büyük kültür ve gelenekleri yok etmesinin önüne mutlaka ve mutlaka geçilmelidir.
Şu unutulmamalıdır ki Ahilik kardeşlik ve dayanışmadır; birlikte ve beraber olmaktır. Böylesine güçlü bir felsefeyi hep birlikte gelecek kuşaklara aktarmamız gerekiyor.
Ahilik Kültürü ve Geleneğinin acilen Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne de kaydedilmesi dileklerimle; Ahilik Felsefesinin, öğretilerinin ve kültürünün yaşatılarak gelecek kuşaklarımıza aktarılması doğrultusunda, içerisinde bulunduğumuz ve kutlamakta olduğumuz 60. Esnaf Bayramı ve 37. Ahilik Haftası'nın tüm Ahi Esnafımıza, Kırşehirli hemşehrilerimize ve bütün yurttaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”